O FESTIVALU

 

Ponajviše zaslugom Nikole Tesle upravo je na prostoru Hrvatske sagrađena prva europska hidroelektrana. Puštena je u pogon tri dana nakon što je prema patentima Nikole Tesle puštena u pogon prva svjetska hidroelektrana na slapovima Niagare.

Ispod slapa Skradinski buk na rijeci Krki postavljeni su turbina, dva generatora (42 Hz, 550 kW) i transformator, koje je izradilo mađarsko poduzeće Ganz. Sagrađen je i 11,5 km dug dalekovod na drvenim stupovima do obližnjega Šibenika, te je Šibenik bio prvi grad u svijetu koji je dobio izmjeničnu električnu struju za svoja postrojenja. Dana 28. kolovoza 1895. u 20.20 upaljena je prva javna rasvjeta na izmjeničnu struju, i to baš u Šibeniku.

Zasluge za to što je taj projekt realiziran pripadaju tadašnjemu gradonačelniku Šibenika Anti Šupuku, njegovu sinu Marku Šupuku te šibenskomu nadmjerniku Vjekoslavu plemenitom Meichsneru.

28. kolovoza 2016. Zoran Lučić Luca započeo je obilježavanje toga datuma s projektom Light is life, s idejom da on preraste u festival svjetla. Petu godinu zaredom autor svjetlosnim instalacijama, kulturnim programom i raznim atrakcijama obilježava taj važni povijesni, tehnološki i kulturni događaj u suradnji s Turističkom zajednicom grada Šibenika.

00
20:20h

Nikola Tesla drugi put u Šibeniku

Svečano obilježavanje paljenja prve javne rasvjete na izmjeničnu struju u svijetu!

Koncert šibenskih akademskih glazbenica: Nera Gojanović (mezosopran) i Tea Slavica Bačić (sopran) nastupit će na plutajućoj bini uz klavirsku pratnju pijanistice Gordane Pavić.

  28.8.2020. u 20.20h

  Obala dr. Franje Tuđmana

01

NOĆNA REGATA OPTIMISTA JK VAL ŠIBENIK

Osvjetljene jedrilice jedrit će oko plutajuće bine i tako otvoriti prvenstvo Hrvatske u klasi PH U‒12, koje se održava u Šibeniku.

  Obala dr. Franje Tuđmana

02

VATROMET NA MORU

Spektakularan vatromet na moru koji će se održati nakon koncerta u 21:15 sati. Svjetlećim rotirajućim vatrometom po moru najavit će se tema ovogodišnjega događaja Light is life, a ona je Nikola Tesla i njegovi izumi.

  28.8.2020. u 21:15h

  Obala dr. Franje Tuđmana

03

NIKOLA TESLA ‒ WORLD GENIUS

Prvi svijetleći spomenik Nikoli Tesli s Jakobovim ljestvama, kao zahvala svjetskomu geniju na njegovim izumima koji su nam omogućili komforniji život.

Šibenski gradonačelnik dr. Željko Burić upalit će spomenik u 21.30 sati.

Autor instalacije: Zoran Lučić Luca

Izvođači:

‒ 3D print poprsje Nikole Tesle ‒ Zlarin Strojevi, dr. sc. Darko Gojanović

‒ Stalak za poprsje, Signal Šibenik

‒ Jakobove ljestve ‒ Ivan Kožar, Ivanić-Grad

‒ Rasvjeta: Elektrolux, Šibenik.

  28.8.2020. u 21.30h

  travnjak ispred Muzeja grada Šibenika

04

NIKOLA TESLA ‒ MUNJOVOD

Tehnički sklop koji inducira energiju i baca munju od 1 m do 1,5 m, a pri radu reproducira instrumentalnu glazbu Šibenska balada.

Instalaciju pali: Dušan Šarac (autor glazbe i aranžmana Šibenske balade)

Autor instalacije: Zoran Lučić Luca

Proizvodnja: Ivan Kožar, Ivanić-Grad

  28.8.2020. u 21.45h

  travnjak između topova i hotela Jadran

05

WI-FI UPRAVLJIVA RGB JAVNA RASVJETA S ABAŠINIMA

Na 16 stupova javne rasvjete postavit će se instalacija ABAŠINI ‒ sjenila za stolne lampe i posebna RGB led rasvjeta softverski upravljana preko wi-fi mreže.

Autor instalacije: Boris Gligić i Zoran Lučić Luca

  rasvjeta se pali s početkom glazbenoga programa i svojim svjetlosnim efektima dočarava atmosferu.

  Obala dr. Franje Tuđmana

06

VEČERA NA TRAVI

Svjetlosna instalacija ‒ Večera na travi s lampama La Baba.

Inspiracija za dizajn La Baba lampe pronađena je u svjetlosti, toplini i ljubavi  prema svim našim babama, a pogotovo “kopravendama” (tal. comprare ʽkupitiʼ, vendere ʽprodatiʼ), vridnim ženama s Male Lože koje su u svojim veštama na cvitiće s botunima, traveršama i šudarima prodavale voće, povrće i sve ono šta bi pobrale u vrtlu kako bi priranile dicu. Kako po buri i ledu, tako i po žegi. Smijući se, plačući i kontreštavajući se međusobno. 

Svojim retrodizajnom i ručno oslikanim cvijećem, toplim bijelim svijetlom, te dodanim mesingom željeli smo utjeloviti sjećanje na babu, pobuditi emociju i to pomalo nostalgičnu (ručno oslikana), toplu (bijelo toplo svijetlo 3000 K), neovisnu (lampa nema kabel), s rečinama (prihvat od mesinga) i  kaišon (zlu ne tribalo, za pripasti mulce).

Nadamo se da će vam La Baba vratiti sve one lipe uspomene i osvitliti vrtal ljubavi koji raste u svakome babinom srcu.

*baba ‒ baka, nona

*kopravende ‒ šibenski naziv za žene koje su prodavale na Maloj Loži

*botun ‒ gumb, puce

*vešta ‒ haljina

*traverša ‒ pregača

*šudar ‒ rubac

*vrtal ‒ vrt

*kaiš ‒ pojas

*kontreštavati ‒ svađati se

*priraniti ‒ prehraniti

*mulci ‒ nestašna djeca

Autor instalacije: Idearium d. o. o. / Franka Baranović

  travnjak ispred kule Muzeja grada Šibenika

07

NIKOLA TESLA PLANET ZEMLJA

‒ SOS SAVE OUR SEA 

‒ WORLD STAY HOME 

‒ WORLD vs. COVID-19 

Ova instalacija sastavljena je od triju prethodnih instalacija koje je autor spojio u jednu na kojoj će se sve tri večeri održati performans WORLD vs. COVID-19.

Autor smješta svjetleću skulpturu glave Nikole Tesle (rad Ive Dekovića) u centar ‒ jezgru planeta Zemlje, kako bi naznačio važnost svih Teslinih izuma bez kojih bi svijet danas izgledao sasvim drukčije.

Performans World vs. COVID-19 izvodit će se sve tri večeri. Performans je prvi put izveden u krugu bolnice Šibenik kao podrška bolničkomu osoblju u borbi protiv bolesti COVID-19, 22. travnja 2020. na Dan planeta Zemlje.

Bit će postavljena trimetarska zemaljska kugla s glavom Nikole Tesle kao centrom ‒ jezgrom planeta Zemlje, četiri velike stolne lampe postavljene na četiri strane svijeta koje govore SVIJETE, OSTANI DOMA! i 19 svjetlećih kugli koje predstavljaju bolest COVID-19, dok plesačica u svjetlećemu plaštu predstavlja čovječanstvo. Glazbom, instalacijom i plesnim pokretima performans dočarava ljubav čovječanstva prema planetu Zemlji i životu, napad virusa na Zemlju, borbu protiv virusa i konačnu pobjedu. 

Izmjena svjetla i boja na kuglama govori o napadu virusa, snazi i opasnosti koju on predstavlja za planet Zemlju i čovječanstvo. 

Autor instalacija i performansa: Zoran Lučić Luca

Autor glazbe: Nino Nimac

Koreografija i ples: Maja Laurić

  28.8. u 22.00 h

  29.8. u 21.00 h

  30.8. u 21.00 h

  travnjak ispod Katedrale

08

SOS ‒ SAVE OUR SEA

Ova instalacija upozorava na opće stanje ledenih površina na planetu Zemlji. Dvije odvojene sante leda na kojima su polarni medvjed i pingvini u prirodnoj veličini, približene jedna drugoj, upozoravaju na neravnotežu na Zemlji jer se radi o životinjama koje žive na suprotnim zemaljskim polovima. Njihova neposredna blizina upozorava na topljenje polarnoga leda i ugroženost životinjskih vrsta te zagađenost svjetskih mora.

Autori: Zoran Lučić Luca i sudionici jedriličarskoga prvenstva Hrvatske klasa Optimist PH U12

  28.8. u 20:20 h

  JK Val, Obala Prvoboraca 33

09

MORE SVE GORE

Dvometarska hobotnica upozorava na smanjenje ribljega fonda i zagađenost mora, naročito plastičnim otpadom.

Autor: Zoran Lučić Luca

  trg ispred crkve sv. Ivana, Mala Loža

10

USPON, PAD I USPON ČOVJEČANSTVA!

Kroz svoju povijest čovječanstvo je doživljavalo uspone i padove. Izumi Nikole Tesle pomogli su da se čovječanstvo uzdigne u svojemu tehničkom razvoju i obrazovanju. Ti izumi uvelike su poboljšali životne uvjete, te danas nema uređaja koji se ne temelji na Teslinim izumima. Ova instalacija pokazuje podizanje čovječanstva s koljena na temelju Teslinih izuma. Pandemijska situacija zatim vraća čovječanstvo gotovo na koljena....slijedi borba i ponovno podizanje čovječanstva. Izmjenom boja instalacija opisuje tu borbu i pobjedu.

Autor: Zoran Lučić Luca

 Poljana Šibenik

11

OSTANI TU

Instalacija OSTANI TU sastavljena je od 6 komada trometarskih stolnih lampa, postavljenih na 6 gradskih trgova:

‒ trg ispred HNK-a

‒ trg Republike Hrvatske

‒ trg ispred Županije

‒ trg ispred TZ-a 

‒ trg ispred sv. Ivana.

Lampe simboliziraju DOM i OBITELJ, a upozoravaju na iseljavanje domicilnoga stanovništva iz stare gradske jezgre pred naletima modernoga načina života i apartmanizacije stare gradske jezgre. 

Autor: Zoran Lučić Luca

12

ŽIVOT ‒ SMRT NE POSTOJI

ŽIVOT ‒ SMRT NE POSTOJI, a samim tim saznanjem, nestaje i strah od nje! ‒ „I zapamtite: nijedan čovjek koji je postojao, nije umro. Pretvorili su se u Svjetlost i kao takvi postoje i dalje. Tajna je u tome da se te svjetlosne čestice vrate u prvobitno stanje. Vraćanje u neku od prethodnih energija. Krist i još neki znali su tu tajnu. Ja sam tragao za time kako da se očuva ljudska energija. Ona je jedan od vidova Svjetlosti u Duši, ponekad ravna vrhunskom nebeskom svjetlu. Nisam tragao za tim radi sebe, već radi dobra svih. Vjerujem da će moja otkrića učiniti ljudima život lakšim i snošljivijim, i usmjeriti ih na duhovnost i moralnost...” ‒ Nikola Tesla

Autori: Zoran Lučić Luca i Maja Laurić

  ovih dana

 stara gradska jezgra Šibenika